Body, temperatuur, bewaren

Droog of body

We hebben het allemaal al wel eens gedaan: “Voor mij een droge witte wijn graag”. Hoewel het verleidelijk is om te vragen naar een droge witte wijn is het allesbehalve handig. Zo’n negentig procent van de wijnkaart is droog, dus je beperkt je keuze er niet mee. Kies daarom voor het woord body. “Door aan te geven of je een lichte, medium of volle body wilt, weet de sommelier waar je naartoe wilt. Lichte Portugese wijnen wijnen zijn bijvoorbeeld  de witte Vinha do Torrão van Ermelinda Freitas en de Pequenos Rebentos Alvarinho & Trajadura. Medium zijn de M.I. van Quinta Maria Izabel. en de Touriga Nacional van Quinta do Casal Branco Wijnen met een volle body zijn de Quinta do Casal Branco Reserva en de Herdade de Lagos Aragonez. Bij een volle body hoort vaak een hoger alcoholpercentage en een rijkere smaak.

Schenk temperatuur

Temperatuur kan een wijn maken of breken. Drink je volle witte wijn te koud, dan proef je de rijkheid niet. Schenk je rode wijn te warm, dan smaakt hij log en zwaar. De ideale wijntemperatuur? Die verschilt echt per wijn. Voer frisse, fruitige witte wijnen geldt 8-10 graden. Volle aromatische witte wijnen drink je op 10-12 graden. Bij fruitige rode wijnen is 14-16 graden de beste temperatuur. Is de rode wijn erg licht van body dan zou je hem zelfs kunnen koelen tot 12 graden. Voor krachtige, volle rode wijnen is de juiste temperatuur 16-18 graden. Bewaar rode wijnen het liefst op kelder temperatuur. Kamertemperatuur is vaak te hoog. Anders even een half uurtje koelen voor het serveren. Bij de wijnen op mijn website geef ik de serveertemperatuur aan.

Wijn bewaren

Heeft een fles wijn een kurk, dan kun je deze beter liggend bewaren. Als de fles lang rechtop staat dan droogt de kruk uit en komt er zuurstof bij de wijn. Dat is funest voor de smaak. Zit er een schroefdop op de fles dan geldt die regel niet. De beste bewaartemperatuur is tussen de 10-13 graden, maar iets hoger of lager mag ook. Bewaar wijn bij voorkeur in een donkere ruimte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *