Bairrada: een veelzijdige regio

Denk je aan de Bairrada dan zie je strand, zee en surfers voor je. Maar er is zoveel meer! Ga je van de kust af dan kom je in een prachtig wijngebied. Midden in Portugal tussen Aveiro en Coimbra. De invloed van de oceaan is hier goed merkbaar. Het is er koeler dan in de rest van het land en het regent wat vaker. Daar is de wijn ook naar. De Bairrada heeft de hoogste wijnclassificatie van Portugal. Mooie kwaliteitswijnen, dieprood van kleur door de regionale baga druif. Stevig van smaak met goed aanwezige tannines. Maar zo elegant en soepel! Bij wit domineert de bical druif.

Wachten is de moeite waard

De wijnen combineren uitstekend met Bairrada’s specialiteit porco leitão, geroosterd speenvarken. Voor dit gerecht komen de Portugezen van heinde en ver naar Mealhada. Vooral de lunch op zondag is favoriet. Raak niet ontmoedigd door de lange rij voor de deur. Het gaat snel en het wachten is de moeite waard. Heerlijk sappig varkensvlees met een krokant pittig korstje. Hun recept is geheim. Mijn zus (goede chef) heeft geprobeerd het gerecht thuis te maken. Dat bleek een lastige opgave met verdeeld succes. Ze heeft zich er niet meer aan gewaagd. Met een aantal vrienden laten ze nu eens in de zoveel tijd de porco leitãos per taxi overkomen uit Mealhada en delen de kosten. Nou zijn taxi’s niet duur in Portugal, maar dit vond ik toch best bizar. Zag het al een beetje voor me. Die biggetjes in hun eentje op de achterbank in de taxi…

Lekker feesten

Maar nog even over de wijn… Toen ik in Figueira da Foz woonde gingen we vaak naar Aveiro. Vaak met een tussenstop in Mealhada bij Caves Messias (ja inderdaad, van de mooie bubbels). Toen al een fenomeen in de buurt. Mooie wijnen proeven en daarna vrolijk door naar Aveiro. Lekker feesten daar. Want dat kunnen Portugezen als geen ander. Er is altijd wel een heilige die vereerd moet worden. Dan is iedereen buiten, komen de stoelen op straat en wordt er gedanst. Op accordeonmuziek, daar houden ze van. En als je geluk hebt wort er spontaan een fado ingezet.

Op de foto Nuno de O en Joao Soares. Deze wijnmakers hebben een mooi stukje grond met oude wijnstokken in de Bairrada met waar ze naast elkaar Baga en Touriga Nacional druiven verbouwen. Resultaat: een prachtige rode Doravante!

Liefs-Joke

Wil je leuke wijntips en interessante aanbiedingen ontvangen? Schrijf je hier in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *