Sopa de Pedra

Een ‘soep van steen’ met een verhaal uit de Portugese keuken. Voornamelijk bekend in het gebied rond Almeirim in het hart van de Tejo regio. Er zijn verschillende legendes hoe deze ‘steensoep’ ooit is ontstaan. Het zijn allemaal varianten op hetzelfde verhaal.

Lang geleden klopte een monnik aan bij bewoners in Almeirim voor wat eten. De bewoners weigerden hem te helpen. Hij bedacht een list. “Ik ga een heerlijke steensoep maken” zei hij tegen de bewoners. Hij zocht een steen uit en veegde het zand eraf. De bewoners lachten hem uit. Van een steen kun je geen soep maken. “Wacht maar” zei de monnik “maar ik heb wel een pan nodig’. Een bewoner haalde een pan. ‘Ik heb ook vuur nodig”. Een bewoner stak een voortje voor hem aan. “Wil je de soep lekker maken heb ik ook wat vet nodig”. Er kwam vet. De monnik roerde in de soep, proefde en zei “ik mis wat zout”. Snel kwam iemand zout brengen. De monnik proefde weer en zei “met wat groenten er in zouden zelfs engelen deze soep eten”.

Een dorpeling vertrok meteen naar zijn moestuin en kwam terug met tomaten en kool. “Het mag wel iets pittiger” zei de monnik “misschien een chouri├žo erbij? Al snel lag er een zo’n pittig worstje te pruttelen in de soep. De soep verspreide een heerlijke geur. De monnik proefde opnieuw en wist dat zijn soep klaar was. Hij lepelde net zo lang tot de steen zichtbaar werd. ‘Wat ga je nu met die steen doen” vroeg de bevolking. “Die bewaar ik tot een volgende keer” zei hij en vertrok.

Het recept van de ‘Sopa de Pedra’ vind je in mijn kookboekje ‘Saudades de minha terra‘.

Liefs-Joke

Wil je leuke wijntips en interessante aanbiedingen ontvangen? Schrijf je hier in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *