Leukste wijnfestival 2024!

Het is weer zover. Ik mag er weer zijn. Het Wijnfestival Groningen in de A-kerk van 27-29 september. De voorbereiding is altijd wel een beetje gedoe. Goed nadenken, dat ik niks vergeet. Maar oefening baart kunst, dit is voor mij de zesde keer. Ik laat de wijnen bezorgen en ga zelf met de trein. Slapen doe ik bij mijn Groningse vriendin Martha. Dat zijn altijd super gezellige dagen. Buiten regent het pijpenstelen, prima weertje voor een Wijnfestival. Lekker knus en allemaal gezellige mensen.

Wel eens in deze kerk geweest? Top locatie voor zo’n evenement. De buitenkant is bijzonder, maar de binnenkant verslaat echt alles. Heel veel sfeer, mede door de prachtige verlichting. Er staan zo’n 14 wijnleveranciers. Elk jaar is het aanbod weer wisselend van samenstelling. Dit keer zie ik ook een stand met wijnen uit Noord Afrika: Marokko, Algarije en Tunesie. Bijzonder… in een land waar de meeste mensen vanwege het geloof geen wijn drinken… Ben benieuwd, ga straks even proeven.

Zelf sta ik op het Festival met mijn Portugese wijnen en ben zeker niet de enige. Portugal is goed vertegenwoordigd, elk jaar zijn er nog twee andere stands. Verder zie ik importeurs uit Italie, Frankrijk, Zuid Afrika, Australie en Nieuw Zeeland, maar ook wijnwinkels uit de lokale omgeving met een breed aanbod uit de oude en nieuwe wijnwereld. Er zijn veel gezellige hoekjes met tafels en bankjes, waar bezoekers samen met een lekker hapje gaan zitten. Want lekkere hapjes zijn er volop. Van heerlijke kaasplateau’s tot verschillende flammkuchen en veel daartussenin!

Het publiek is wisselend. Van serieuze proevers tot deelnemers aan vriendenuitjes. Wel met de gemeenschappelijke deler dat ze allemaal van wijn houden. Mijn trouwe klantjes komen altijd even buurten. Sommigen ken ik al vanaf het eerste jaar dat ik er stond. Elke keer komen er weer klanten bij. Ook dit jaar heb ik weer nieuwe wijnhuizen geintroduceerd en bestellingen genoteerd. Mooie bijkomstigheid… De Douro wijnreis eind maart komend jaar zit al gedeeltelijk vol, ik heb een opdracht in de pijplijn voor een proeverij van 40 mensen bij een sociëteit en ik mag proefwijnen toesturen naar een delicatesse winkel in Groningen. Leuk toch?

Oeps, ik had dit jaar te weinig wijnen meegenomen… Sorry mensen… Voorafgaand aan het festival had ik drie workshops, daar ging meer wijn doorheen dan voorzien. Zondagmiddag zijn we dan ook een uurtje eerder afgehaakt… maar wel super voldaan. Het waren drie heerlijke dagen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *