Wijnmaken zit in de familie

Manuel Lobo is wijnmaker bij Quinta do Casal Branco en neef van de huidige eigenaar Jose Lobo de Vasconcelos. Het wijnmaken zit van oudsher in de familie. Manuel werkt nauw samen met Joana Lopes die de dagelijkse wijnmakerij aanstuurt.

De Quinta werd opgericht in 1775 en omvat nu meer dan 1.100 hectare. Hiervan wordt 119 hectare gebruikt als wijngaarden op heidegronden. Het familiebezit van Braamcamp Sobral Lobo de Vasconcelos is een van de meest emblematische eigendommen aan de zuidoever van de Taag. Komt de naam Braamcamp je bekend voor? Jawel er is een straat en een plein met deze naam in Lissabon. Deze familie, van Nederlandse origine, heel veel betekend voor Portugal.

De eerste wijnmakerij van Quinta do Casal Branco dateert uit 1817. Het begin van de 20e eeuw werd gekenmerkt door een diepgaande interventie door Manuel Braamcamp Sobral in het hele pand, met de introductie van stoommachines, het planten van nieuwe druivensoorten, modernisering en uitbreiding van de wijnmakerij en andere infrastructuren. Nu houd de 4e generatie zich bezig met het produceren van de meest uitgesproken en kwalitatief hoge wijnen van de regio. In de wijngaarden is grote aandacht voor de natuurlijke samenstelling van de bodem met een goede biodiversiteit binnen het domein. Zo worden de wijngaarden afgewisseld met kleine bossages, kurkbomen voor eigen kurkproductie en bloemenvelden.

In oktober 2023 bezochten we met 20 wijnliefhebbers tijdens een wijnreis van Lissabon naar Porto zes wijnhuizen in vier dagen. Casal Branco was er een van. We werden ontvangen door João Simões en rondgeleid door Rita Cabral. Ik kende dit wijnhuis vanuit eerdere import. De Falcoaria en Red Blend zijn bekenden in ons aanbod. De witte Casal Branco Reserva, rode Casal Branco Reserva, Alvarinho en Touriga Nacional zijn er nu aan toegevoegd. De proevers waren het unaniem eens: deze witte Casal Branco Reserva is Casal Branco Reserva White is intens en elegant met een goede kwaliteit/prijs verhouding.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *