Potje voetstampen?

Ervaar het zelf!

Druiven stampen wordt aangeboden als ‘toeristische activiteit’ bij diverse porthuizen. Een vriendin van mij heeft dit onlangs gedaan samen met een groep vriendinnen. “Het voelt vreemd aan om samen in een enorm vat met druiven te stappen. Ik voelde de druivenschilletjes knappen onder mijn blote voeten. Het was hard werken, haast militaristisch. Ik begon te zweten. Zou dit zout de wijn goed doen?” Aldus mijn vriendin. Ze hebben veel plezier gehad.

Voetstampen is nog steeds populair in Portugal. Zeker bij de kleinere wijnhuizen als Quinta do Casal Branco in de Tejo. De voet is sterk genoeg om de druiven te pletten, maar zacht genoeg om te voorkomen dat de pitten openbarsten. In de pit zit een bittere smaak. Daarom verdient voetstampen van druiven de voorkeur boven mechanisch pletten. Het komt ten goede aan de wijn. De Falcoaria is een mooi resultaat van traditioneel druiven stampen.

Hygiëne

Van te voren worden de voeten niet gewassen. Wél na afloop, want anders worden je sokken vies. Het is natuurlijk niet steriel met je voeten de druiven te stampen. Maar wij bereiden ook eten met onze blote handen, en pakken de boterham ook zó vast zonder altijd onze handen gewassen te hebben. Bij het mechanisch druiven plukken wordt ook de vogelpoep op de druiven meegenomen en die gaat dan ook mee in het wijnvat. Kortom, je hoeft je niet ál te druk te maken over verontreiniging die voeten veroorzaken bij het druiven stampen. Note. In de Verenigde Staten is het verboden om met je voeten druiven te stampen als onderdeel van wijn maken. Smetvrees?

Teamgeest

Druiven persen door ze met de blote voeten plat te trappen is door haar eenvoud zo geniaal, die moet haast wel door een vrouw verzonnen zijn. De uitvinding van het wiel valt er geheel bij in het niet. Door met een grote groep mannen en vrouwen blootsvoets de druiven plat te dansen, haal je op een zachte manier snel veel sap uit de druiven. Er wordt een macht aan smaak, kleur en aroma’s aan de druivenschilletjes onttrokken en de pitjes blijven heel. Met als bonus een dol-gezellige avond vol zang, dans en wijn plus een hartverwarmende teamgeest. Misschien iets voor een bedrijfsuitje?

Het oude Egypte

Het voetstampen van druiven gaat ver terug. Er zijn Egyptische muurschilderingen waarop mannen in grote houten vaten op de druiven aan het treden zijn. Om in de glibberige druivenprut hun evenwicht te bewaren, houden ze zich vast aan elkaars schouders en aan touwen die aan hoge palen zijn bevestigd. Soms werkten de druiventrappers op het ritme van speciaal ingehuurde muzikanten. Maar meestal zongen ze zelf – naar verluidt ‘zeer schunnige liedjes’.

Liefs-Joke

Wil je eens per twee weken leuke wijntips en aanbiedingen ontvangen? Schrijf je hier in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *