Fernão Pires of Maria Gomes?

Ja inderdaad, twee namen voor dezelfde druif! Dat komt niet zo vaak voor in hetzelfde land. Fernão Pires druiven worden veelvuldig toegepast in de Alentejo en Tejo. Dat is nogal wat… qua omvang is dit de helft van Portugal. In de Bairrada noemen ze deze druif Maria Gomes. In verhouding is dit maar een piepklein gebied. Je zult dus vaker een wijn met de Fernão Pires druif op de wijnkaart tegenkomen dan een met Maria Gomes. Maakt niet uit, beide namen betreffen een druif waar heerlijke witte wijnen van worden gemaakt. Soms enkelvoudig, maar meestal in een blend. Vroeger minder gewaardeerd. Nu aan de top.

Wijnen van de Fernão Pires druif zijn aromatisch met rijpe tonen van sinaasappel, sinaasappel bloesem, mimosa, honing, maar ook wat pittigheid van specerijen en laurier. Een goede timing van de oogst is erg belangrijk. Bij een te vroege pluk zijn de wijnen tamelijk zuur, bij een te late pluk ontstaan zoete wijnen die veel alcohol bevatten.

Vinha Tanxual

Nu over de foto! Deze 20 jaar oude wijnstokken in de Tanxual Vinha (vinha = wijngaard) zijn van Quinta do Casal Branco. Het in 1775 opgerichte landgoed in de Tejo (ook wel Ribatejo genoemd) dat vier eeuwen een koninklijk reservaat was, beslaat nu 1.100 hectare. Hiervan wordt 119 hectare ingenomen door wijngaarden op heidegronden. Dit Braamcamp familiebezit is een van de meest iconische eigendommen aan de zuidelijke oever van de Taag. Wel eens eerder deze naam gehoord? Dat kan! In Lissabon is een straat genoemd naar een politicus uit deze adelijke familie. Van origine een Nederlandse naam. De huidige (mede)eigenaar van Quinta do Casal Branco is José Lobo, zijdelings verbonden aan de Braamcamps. Neef Manuel Lobo is de wijnmaker samen met Joana Lopes. Ze doen het goed: het maken van terroir-wijnen zoals deze alleen maar voor dit gebied bedoeld kunnen zijn.

Wijnreis

Eind vorig jaar heb ik met een groep van 20 wijnliefhebbers een vier-daagse wijnreis door Portugal gemaakt. We hebben toen ook Quinta do Casal Branco in de Tejo bezocht en werden rondgeleid door João Simões (operationeel manager). Eigenaar José Lobo kwam ons tijdens de proeverij persoonlijk begroeten. Je kon merken dat hij de baas is. De staf boog als knipmessen. Hiërarchie is in dit land nog wel een dingetje. Over een van de wijnen waren de proevers het unaniem eens. De Casal Branco Reserva White, een blend van Fernão Pires met een beetje Gouveio en Sauvignon Blanc, sprong er positief uit. Intens en elegant met een uitstekende kwaliteit/prijs verhouding. Zo stond het in de proefnotities.

Liefs-Joke

Wil je eens per twee weken leuke wijntips en aanbiedingen ontvangen? Schrijf je hier in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *