Een bijzondere wijnmaker

Quinta Maria Izabel is een van mijn favoriete wijnhuizen. Toen ik mijn winkel begon, acht jaar geleden, was dit mijn eerste wijnhuis en ik ben nog steeds klant. Exclusief voor Nederland trouwens. De quinta is klein en ligt in Folgosa, aan de rechterzijde van de Douro. Destijds ben ik getipt door mijn Portugese zwager Luis. Hij kent de eigenaar, João Mendonça een Braziliaanse zakenman in supermarkten. Luis had een olijfolie fabriek en verkocht aan hem. Zo ontstond er een band.

João heeft destijds de wijnerij als ‘investering’ gekocht, maar ook een beetje als hobby want hij is een groot wijnliefhebber. Hij woont het grootste deel van het jaar in Brazilië en komt een paar keer per jaar naar Folgosa. Hij kan het zich permiteren steeds te vertrekken want het bedrijf wordt vakkundig gerund door Tiago da Silva. João kent Dirk Niepoort en heeft gevraagd of hij de rol van adviseur/wijnmaker op zich wil nemen. Dirk is een druk baasje, hij leidt ook nog het gehele Niepoort concern goed voor 17mio. Maar hij heeft een warm hart voor deze quinta en doet dit met plezier.

Lekker jouw probleem

Dirk is een bijzondere wijnmaker. Iemand die van jongs af aan in de praktijk het vak heeft geleerd. Hij is de vijfde generatie Niepoort en het eerste familielid dat zich buiten de Port begeeft. Hij heeft een broertje dood aan verwachtingen van anderen en vaart zijn eigen koers. “Als je mijn wijn niet lekker vindt dan is dat jouw probleem” is een van zijn uitspraken.  Dit voor een man die wijnen maakt die typerend zijn voor Portugal, maar ook concurreren met de top uit de Bourgogne.

Eigenzinnige Dirk roeit graag tegen de stroom in. Door nieuwe inzichten te combineren met technieken vanuit eerdere generaties. Hij herontdekt graag vergeten wijngebieden en maakt er iets moois van. Terwijl de moderne logica dicteert dat alles mechanisch moet en geografisch dicht bij elkaar, heeft Dirk een gepassioneerde liefde voor oude wijngaarden waar veel handwerk in gaat zitten. Quinta Maria Izabel spreekt hem aan. Oude stokken, kleinschalig en ambachtelijk.

Wijnreis komend voorjaar

Eind vorig jaar heb ik voor 20 wijnliefhebbers van het Nederlands Wijngilde een vierdaagse wijnreis georganiseerd. Een bezoek aan Quinte Maria Izabel was onderdeel van het programma. Na de rondleiding en proeverij was iedereen het eens… bijzondere wijnen van een bijzondere wijnmaker.

In het voorjaar gaan we er met een kleinere groep weer naar toe. Houd de website in de gaten!

Liefs-Joke

 

Wil je eens per twee weken leuke wijntips en aanbiedingen ontvangen? Schrijf je hier in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *