Wijnreis Porto en de Douro

24-27 maart 2025 | vanuit Porto | open inschrijving

Altijd al een wijnreis langs de Douro willen maken? Nu kan het! We gaan in maart 2025 dit mooie wijnavontuur aan! De reis begint en eindigt in Porto. De vlucht boek je zelf. Handig, want wellicht wil je deze Douro wijnreis combineren met een weekendje Porto.

We reizen met de trein, proeven de beste kwaliteitswijnen, verblijven in goede middenklasse hotels en genieten van bijzondere regionale gerechten. Aantal deelnemers: minimaal 5, maximaal 10.

Voor wie?

Voor wijnliefhebbers die het leuk vinden om samen met andere wijnliefhebbers wijnhuizen langs de Douro te verkennen! Wil je samen met je partner op reis en houdt hij/zij niet zo van wijn? Laat het je niet weerhouden! De wijnhuizen liggen in een mooi wandelgebied.

Programma maandag 24 maart

We treffen elkaar om 12.00 uur bjj het Grand Hotel in centrum Porto. Van alle hotels die ik ken in deze stad, ben ik hier het liefste. Kamers goed, locatie top, leuke bar en een gezellige lounge waar je graag even in een van de sfeervolle hoekjes gaat zitten. Na het inchecken lopen we naar een leuk restaurant in de buurt voor de lunch. Ontdekt tijdens een vorig wijnreisje. Daarna vertrekken we naar Porthuis Ferreira in Vila Nova da Gaia (30 minuten lopen, taxi kan ook) voor de rondleiding en proeverij. Waarom Ferreira? Dit is het oudste Porthuis en met Portugese eigenaren (niet Engels). Wat mij betreft ook de mooiste kelders en de beste portwijnen! ‘s Avonds dineren we in het hotel.

Programma dinsdag 25 maart

Na het ontbijt vertrekken we richting station (wat een bijzonder gebouw…) voor een prachtige treinreis van bijna twee uur langs de Douro. Tegen het middaguur komen we aan in Peso da Régua. Het Original Douro Hotel ligt op loopafstand van het station. We lunchen in de buurt van het hotel. Daarna rijden we met een taxibusje naar Folgesa voor een proeverij bij Quinta Maria Izabel. Het is een van mijn favoriete wijnhuizen en ligt aan de zuidoever van de Douro. We proeven een aantal heerlijke field blends. Dit houdt in dat verschillende druivensoorten door elkaar heen zijn geplant. Het resultaat is een crispy, elegante, en minerale wijn. Wijnmaker/consultant is Dirk Niepoort. Hij zal er zelf niet zijn, maar je kunt zijn visie op wijn-maken hier goed proeven. We genieten nog even van het uitzicht over de Douro en rijden daarna terug naar het hotel. We dineren in het stadje.

Programma woensdag 26 maart

Na het ontbijt is er nog tijd voor een wandelingetje of wat relaxen. Daarna rijden we met een taxibusje naar Quinta de Vallado aan de Corgo, een zijrivier van de Douro. Het familiebedrijf, opgericht in 1716 door Dona Antonia Ferreira (Ja ja… van de portwijnen) is het oudste wijnhuis langs de Douro. Het wijnhuis put haar kennis uit generatie-lange ervaringen, maar werkt met moderne technieken en is momenteel organic gecertificeerd. Ook hier is Dirk Niepoort een van de wijnadviseurs. Samen met vier andere wijnmakers in de regio noemen ze zich ‘the Douro boys’. Stoer toch? Zijn wijnstijl spreekt mij aan. Geen fruitbommetjes, maar wijnen die mooi gebalanceerd van smaak en wat ingetogen zijn. Na de rondleiding met proeverij genieten we van een typisch regionale lunch. Ik ben zelf nog nooit bij dit wijnhuis geweest, maar een Portugese vriendin tipte mij. Zij maakt deel uit van mijn Lissabon wijnclubje en was enthousiast. Daarna keren we met de trein terug naar Porto. We dineren en overnachten weer in het Grand Hotel.

Donderdag 27 maart

Na het ontbijt gaat iedereen weer zijn/haar eigen weg.

Prijs

De prijs van deze wijnreis bedraagt € 795 p.p. Hierbij is inbegrepen: 3 x hotelovernachting (obv 2-pers kamer), 3x ontbijt, 3x lunch en 3x diner, 3x wijnproeverij, treinreis, taxibusje en begeleiding. Voor een eenpersoonskamers geldt een toeslag. Kom je samen met je partner en neemt hij/zij geen deel aan de wijnproeverijen, dan passen we de prijs hierop aan. Niet inbegrepen: vliegreis, transfers van/naar de luchthaven en drankjes op de kamer of in de bar.

Deadline

De inschrijving sluit 1 januari 2025.

Geïnteresseerd?

Neem contact op.