Vier generaties vrouwen

Mijn favoriete lunchrestaurant in Lissabon is op loopafstand van mijn huisje. Ik weet niet eens hoe het heet. Het ligt achter Igreja da Memória, een grote witte kerk. Je herkent het meteen want het zit altijd vol. Verhoogde houten vlonders met grote witte parasols en een stuk of 15 tafeltjes. Werkende mensen uit de buurt maken er gretig gebruik van. Je kunt er goed eten voor weinig geld, altijd gezond en alles vers. Gegrild visje, bife of dagschotels als Bacalhau, Arroz de Pato en Cozido Portuguesa. Over wijn doen ze niet moeilijk. Dat hoort er gewoon bij, ook tussen de middag. Ze hebben maar één soort van één wijnhuis. Bag in box, je bestelt per glas of karaf.

Terug in Nederland ben ik op zoek gegaan naar deze wijn voor in mijn winkel. Gelukt! Het is de Torrão van Casa Ermelinda Freitas. Een wijnhuis dat al vier generaties geleid wordt door vrouwen! Ik zie dat ze in Lissabon een wijnbar hebben: ‘Wine Not’. Snap de naam niet, maar okay… misschien valt het kwartje als ik er ben. Je kunt hier alle wijnen van Ermelinda Freitas bestellen en een hapje eten. Begin september krijg ik een groepje vriendinnen over uit Nederland voor een Lissabon wijnuitje. Een goede gelegenheid om dit dan eens uit te proberen!

Even een inkijkje in de geschiedenis van dit wijnhuis! Het ligt in Fernando Pó, ten zuidoosten van Lissabon. Het bedrijf is in 1920 opgericht door Deonilde Freitas en voortgezet door Germana Freitas, later door Ermelinda Freitas en momenteel door Leonor Freitas; de dochter van Ermelinda. Toen het bedrijf startte, werden wijnen geproduceerd en verkocht aan andere producenten. Leonor Freitas besloot om een eigen merkwijn te maken. Dochter Joana staat klaar om als 5e generatie het bedrijf over te nemen. Bijzonder toch… ben benieuwd wat al die mannen doen/deden.

Liefs-Joke

Wil je leuke wijntips en interessante aanbiedingen ontvangen? Schrijf je hier in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *