De wijnproductie van de Douro is nogal eens in het nieuws de laatste tijd. Zie het online NOS nieuws van 16 maart: Portugese port- en wijnproducenten slaan alarm https: //nos.nl/artikel/2559908-portugese-port-en-wijnproducenten-slaan-alarm-douro-vallei-in-gevaar. Moeten we ons al zorgen gaan maken?
Er is meer dan Port
Het heeft veel geregend in Portugal dit jaar. Een terugloop in wijnverkoop door klimaatverandering speelt wel mee in dit gebied, maar het is zeker niet de enige oorzaak. De verkoop van Port is wereldwijd steeds minder populair geworden. Daar moeten ze het hier wel van hebben. Ook is het gebied vrij duur om te bewerken door de gelaagde wijnbouw op de terrassen. Door de jaren heen is er steeds meer concurrentie bijgekomen. Het zijn vele oorzaken… en er zijn meer redenen te bedenken. Eentje vond ik best shocking… goedkope Spaanse wijn uit Galicië gaat clandestien de grens over en wordt verkocht als Douro wijn. Bizar toch? Te weinig controle, klagen de wijnboeren. De overheid doet er weinig tegen. De meeste wijnboeren zien wel in dat er iets moet veranderen.
Samenwerking is de toekomst
Douro wijnboeren zien steeds meer toekomst in stille wijnen van lokale druiven met hoge kwaliteit. Ze schakelen steeds meer over naar biologische of regeneratieve landbouw: minder pesticiden, meer biodiversiteit in en rond de wijngaard. Kleinere wijnboeren bundelen hun krachten in samenwerkingsvormen om de kosten te delen, betere prijzen te krijgen en kennis uit te wisselen. Ze investeren samen in efficiëntere irrigatiesystemen (zoals druppelirrigatie) en herstellen oude stenen terrasmuurtjes om bodemerosie tegen te gaan en regenwater beter vast te houden. Onderstaand voorbeelden van bedrijven die goed bezig zijn:
Niepoort
Dirk Niepoort is een van de bekendste figuren in de Douro. Hij is al jaren bezig met biologisch en biodynamisch werken, met veel aandacht voor oude wijngaarden op grote hoogte. Hij maakt naast port ook fantastische droge wijnen om minder afhankelijk te zijn van de traditionele portmarkt.
Quinta do Vallado
Eén van de oudste wijnhuizen in de Douro (sinds 1716), maar enorm modern bezig. Ze investeren in duurzame energie, waterbesparing en zetten volop in op droge wijnen naast port.
Wine & Soul
Een relatief jong project van Sandra Tavares da Silva en Jorge Serôdio Borges. Ze werken vooral met oude stokken en focussen op terroir-gedreven wijnen, met minimale interventie in de kelder en veel aandacht voor biodiversiteit in de wijngaard.
Quinta do Crasto
Dit wijnhuis heeft stevig geïnvesteerd in wijngaarden op grote hoogte om frisheid te behouden in hun wijnen. Ze combineren traditionele technieken met moderne kennis om zo klimaatbestendig mogelijk te werken.