Koken met weemoed

Van huis uit ben ik geen kookboeken-schrijver. Eerlijk gezegd ben ik zelfs niet eens een super goede chef in de keuken. Toch stond het al heel lang op mijn verlanglijstje om een boekje over de Portugese keuken te maken. Mijn zus is een uitstekende chef en getrouwd met een Portugees. Samen hebben we dit projectje opgepakt. Af en toe werden er gerechten getoetst bij mijn Portugese zwager. Hij is super kritisch als het over eten gaat, maar was altijd enthousiast.

Saudades de minha terra, aan tafel in de Portugese regio

Het werd meer dan alleen een kookboekje. Ik deel veel zoete herinneringen uit de tijd dat ik samen met mijn vader en zus naar Portugal verhuisde. Ik leerde toen niet alleen het land, maar ook de Portugese keuken kennen. Puur en rijk door eenvoud. Mijn vader kon geweldig koken. Er waren altijd wel Portugese vrienden rond de tafel. Van hen leerde hij de beste lokale gerechten. Ook was hij een groot wijnliefhebber. Samen crosten we het land door op zoek naar de mooiste wijnen. Mijn liefde voor de Portugese wijn vond zijn oorsprong daar.

Al vrij snel ging ik terug naar Nederland. Mijn vader en zus bleven daar. Met weemoed (saudades) denk ik terug aan die tijd. Ik heb nog steeds een stukje Portugal in mijn hart. Mijn zus en Portugese zwager wonen in Lissabon. Samen met zijn familie hebben zij een kurkboerderij in de Alentejo. Ik kom er vaak. Ook omdat ik wijn uit die regio importeer en wijnreizen organiseer.

Regionale wijn/spijs combinaties

In dit kookboekje combineer ik het ‘culinaire erfgoed’ onder de Portugese gerechten met wijnen van bijzondere wijnmakers uit dezelfde regio. De recepten zijn niet ingewikkeld. Iedereen kan het maken. Het kost alleen een beetje tijd en geduld. Het boekje kost €15 en is te koop bij de kookboekenwinkel van Mevrouw Hamersma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *