Welk wijnglas kies jij?

Het juiste wijnglas…. De meeste mensen pakken een wijnglas uit de kast, schenken het glas in en vinden het prima smaken. Dit is een manier om wijn te drinken. Maar wanneer je wijn in het goede glas schenkt zul je merken dat de smaak veel beter is. Het is ook niet voor niets dat er zoveel verschillende soorten wijnglazen bestaan. Maar welk glas gebruik je nu voor welke wijn?

Rood

Neem bijvoorbeeld een volle krachtige rode wijn met stevige tannines. Die heeft ruimte (lees zuurstof) nodig in het glas. Die wijn wordt daarom vaak in een breder / groter glas geschonken. En ook daar zit nog verschil in. Zo is een Bordeauxglas hoog en heeft de vorm van een tulp. Dat glas is geschikt voor stevig rood. Die ronde ‘vissenkommetjes’ (de ballon) zijn dan weer speciaal ontworpen voor wijnen van pinot noir, zoals rode Bourgognes, maar ook voor wijnen van nebbiolo (zoals Barolo en Barbaresco).

Wit

Een witte wijn is lichter en eleganter. Die schenk je juist in een wat kleiner glas met een smallere kelk. De aroma’s en smaak van zo’n elegante wijn zouden namelijk volledig zoek raken in een groot glas. Je zou dan minder geur en smaak hebben en dat zou jammer zijn. Witte-wijnglazen hebben naast een smalle kelk vaak ook een hogere voet dan andere wijnglazen. Dit is om de witte wijn langer op de gewenste temperatuur te houden.

Rosé

Als een witte wijn in een smal wijnglas gaat en rode wijn in een breed glas. Waar drinken we dan rosé uit? Bij rosé is de regel: hoe lichter de wijn hoe smaller het glas. Dus voor een donkere, zwaardere rosé gebruik je een breder glas.

Bubbel

Champagne, Prosecco en Cava drink je uit een flûte, champagneglas of een coupetteglas. Door de vorm van een flûte blijven de bubbels van de mousserende wijn goed in het glas. Sommige wijnliefhebbers drinken mousserende wijnen het liefst uit een wat breder glas of een coupetteglas. Zo kun je de wijn goed ruiken terwijl je drinkt. De bubbels kunnen dan wel wat eerder verdwijnen in een breder glas. Tijdens mij laatste champagne wijnreis heb ik glazen gekocht, die (voor mij) nieuw van vorm zijn. Een beetje het midden tussen eerder genoemde glazen. Prachtig!

Passend glas

Wanneer je je wijn in het goede glas schenkt, zul je merken dat de smaak ervan veel beter is. En goed is dan niet alleen het formaat, maar ook de vorm! De wijn komt gewoon beter tot z’n recht in een passend glas! Stem je wijnglas en de grootte van je wijnglas dus af op de wijn die je schenkt.

Allround glas

Vind je al die verschillende glazen teveel gedoe en wil je maar één glas, namelijk een glas dat altijd past? Kies dan voor standaardtype, een zogenaamd allround glas. Dat is niet te groot en niet te klein en is een beetje tulpvormig.

Proef het verschil

Ik heb dit niet allemaal zelf verzonnen hoor, een beetje van Spiegelau en een beetje van mezelf. Nee ik word niet gesponsord…. Goede wijnglazen kopen verdient zich dubbel en dwars terug. Bij mijn eerste wijncursus ben ik begonnen met mooie glazen kopen. Door de jaren heen heb ik er steeds wat bij gekocht. En het was een geliefd verjaardagscadeautje. Iedereen wist waar ze me blij mee konden maken! Nu is is de collectie redelijk compleet. De juiste wijn in het juiste glas? Probeer het maar, je proeft echt het verschil!
.

Liefs-Joke

Wil je eens per twee weken leuke wijntips en aanbiedingen ontvangen? Schrijf je hier in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *