Geitjes in Portugal

In Portugal wordt op geitenboerderijen meer melk geproduceerd dan op schapen-boerderijen. Er worden in het gehele land heerlijke geitenkaasjes van gemaakt. Elke regio heeft zijn eigen variatie. Maar de lekkerste geitenkaas van Portugal is toch echt te vinden op de Serra da Estrela. De hoogste berg van Portugal’s vaste land met weidegrond. Deze ‘Queso Serra da Estrela’ is romig van textuur, intens van geur en heeft een bijzondere, fijne smaak. Soms is er ook wat schapenmelk aan toegevoegd. Tja….. het is maar net wat de boer op het land heeft staan.

In Portugal is de Queso Serra da Estrela overal te koop, eigenlijk wel in elke supermarkt. Let even op of er DOP op staat. Dat zeggen ze hier. Ik weet niet of het belangrijk is. Het is een kwaliteitstempel. São Jorge, Nisa, Serpa staan bekend als goede merken. In Nederland kun je de ‘Queso Serra da Estrela’ inmiddels ook vinden bij de betere kaaswinkels. Probeer dit lekkere kaasje maar eens. Het liefst met een mooi glas Alvarinho van Quinta do Casal Branco uit de Tejo erbij. Je zult verrast zijn!

Met zo’n lieve foto kan ik het over m’n hart verkrijgen om de consumptie van geitenvlees in dit artikel mee te nemen. Dan houd je nog van me te goed. Ook hier, elke regio een eigen recept.

Wist je dat…

Wereldwijd is geitenmelk zelfs populairder dan koemelk: één geit produceert gemiddeld anderhalve liter melk per dag – meer dan genoeg in een ontwikkelingsland voor één gezin – neemt minder ruimte in beslag en heeft minder voedsel nodig dan een koe. Geitenmelk veroorzaakt minder snel lactose-intolerantie en is lichter verteerbaar dan koemelk, bevat minder vet en is van nature gehomogeniseerd. De populariteit lijkt niet af te nemen. Geiten zijn het snelst groeiende segment van de wereldwijde veehouderij.

Brandweergeitjes

Geiten hebben in Portugal een groot maatschappelijk nut. Door de droge vegetatie in landelijke gebieden te eten, helpen ze om brandgangen te maken. Zo zorgen de geiten hier voor bescherming tegen de verspreiding van bosbranden. In juni van dit jaar was het zeven jaar geleden dat de dodelijkste bosbranden ooit in Portugal plaatsvonden, waarbij alleen al rond de stad Pedrógão Grande 66 doden vielen.

Een van de problemen van deze tijd is dat de bevolking steeds meer naar de grote steden trekt. In het binnenland zijn weinig herders en geitenhoeders meer te vinden. Hierdoor raakt de grond overwoekerd, waardoor de branden zich sneller verspreiden. Steile hellingen zijn onbereikbaar voor een tractor en het is erg duur om ze met de hand te onderhouden, vooral voor een vergrijzende bevolking. Elke Portugese regio-brandweer heeft momenteel geitenkuddes onder eigen beheer. Ze worden ingezet om het gevaar van bosbranden zo veel mogelijk te beperken.

Liefs-Joke

Wil je eens per twee weken leuke wijntips en aanbiedingen ontvangen? Schrijf je hier in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *