Portugese keuken uit en thuis

Traditioneel

De keuken van Portugal is eerlijk, puur en eenvoudig. Geen sausjes of liflafjes. Heel primair, soms zelfs een beetje boers. Veel vis, vlees, wild, groenten en voedzame soepen. Kaneel, kruidnagel, koriander en laurier zijn veel gebruikte toevoegingen. De meer exotische invloeden hebben in de loop der jaren vanuit de koloniën hun intrede gedaan. Denk aan pepers, saffraan en piri-piri. Elke regio heeft haar eigen manier van koken. Ze gebruiken veel dezelfde ingrediënten en kruiden. Toch smaken de gerechten in elke regio weer geheel anders.

In Portugal worden veel amandelen, druiven, olijven, tomaten, bonen en kool verbouwd. Het vlees komt ook meestal van eigen bodem. Er is weinig import. Varken, schaap en geit zijn favoriet. Rundvlees wat minder, behalve natuurlijk voor de platte ‘bifes’ die meestal met een gebakken ei erop worden geserveerd. Ze kennen niet zoveel rundvlees variaties zoals wij die in Nederland hebben. Omdat Portugal aan de kust ligt, staan op elke menukaart wel zeevruchten en vis. Het laatste vers of gedroogd. Bacalhau is erg populair. Ze zeggen dat er 365 verschillende Bacalhau recepten zijn: voor elke dag van het jaar een!

In hip Lissabon/Porto is de keuken wel aan het veranderen. Je komt hier steeds meer de ‘fine cuisine’ tegen met sushi, steaks en vegan gerechten. Maar thuis bij de ouders en familie aan tafel genieten ze ook nog erg van de traditionele Cozinha Portuguesa.

Gezond van eigen bodem

Portugezen eten wat de directe omgeving te bieden heeft. Er is weinig import. Zowel in vlees als groenten. Veel kool, erwten en bonen rechtstreeks van het land. Bio/vegan landbouw is er wel, maar vaak niet met een ‘formele’ status. Boeren verbouwen uit eigen overtuiging al jaren conform de bio-richtlijnen. Het certificaat vinden ze wat minder belangrijk.

Olijfolie is een belangrijk ingrediënt in de Portugese keuken. Dat je extra-vierge beter niet kunt verhitten is een fabeltje. Dat kan tot 207 graden. De smaak van extra vierge is verfijnder, maar deze olijfolie is ook duurder. Ga je aardappeltjes bakken dan kan dit ook prima in ‘gewone’ olijfolie. Mijn favoriete merk is Oliveira da Serra. Deze olijfolie staat in de British Airways top 10 van culinaire souvenirs wereldwijd. Nee, ik heb geen aandelen. Maar ben er wel mee opgevoed. Mijn Portugese zwager Luis had vroeger een olijfolie-fabriek en heeft deze destijds verkocht aan Oliveira da Serra.

En dan de wijn

Die komt natuurlijk ook aan bod. Elke regio heeft haar eigen specifieke gerechten en elke regio heeft ook haar eigen specifieke wijnen. En… verrassend… vaak past dit heel goed bij elkaar! Wil je er meer over weten? Bestel dan mijn kookboekje ‘Saudades de minha terra, aan tafel in de Portugese regio’. De regio wijn/spijs combinaties worden daar uitgelicht.

Liefs-Joke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *