Op zoek naar quinta’s

Toen ik een tiener was verhuisde mijn vader met mijn zus en mij naar Figueira da Foz. Destijds nog een piepklein badplaatsje. Meer voor de Portugezen zelf. Geen toerist te bekennen. Het is al lang geleden. Mijn vader was een groot wijnliefhebber. Hij wist er ook veel van. De liefde voor wijn zat er bij mij al vroeg in. Vanaf m’n 16e mocht ik al een beetje meeproeven. We gingen vaak samen op pad. Kriskras door Portugal op zoek naar Quinta’s (wijnhuizen). Om met de meest mooie wijnen terug te komen. Ik vond het altijd super interessant en heb er veel van geleerd.

Zijn tweede passie was koken. De keuken was het domein van mijn vader. Bij de slager in Figueira had al het vlees dezelfde prijs. Of het nu Tournedos of riblappen waren. De koe werd gewoon in stukken gesneden. Mijn vader nam een plaatje van de koe mee. Hij wees aan wat hij wilde hebben. Dat werd keurig voor hem uitgesneden . Op maandag hing de stier aan de haak. Zo’n beest was kansloos op zondag. De toreador won altijd. Wij vonden dat zielig. Geen stier op ons bord.

Bij ons kon iedereen altijd mee-eten. We waren ook vaak met velen. De wijn vloeide rijkelijk, niemand had er daarover. Alcohol-shaming is pas van later. Portugezen zijn trots op hun wijnen. Ze praten er veel over. Geen dure wijnterminologie. Gewoon proeven en ervaren. Ze raken niet uitgepraat over de Quinta’s waar ze zijn geweest en welke wijnen ze daar hebben geproefd. En over de eigenaren die altijd in de verte wel weer familie blijken te zijn. Ik luister er graag naar…

Liefs-Joke

Wil je leuke wijntips en interessante aanbiedingen ontvangen? Schrijf je hier in!

2 reacties

  1. Wat een prachtige herinneringen, Joke! Het klinkt alsof je een geweldige jeugd hebt gehad in Figueira da Foz. Ik kan me helemaal voorstellen hoe bijzonder het was om samen met je vader op ontdekkingstocht te gaan langs al die Quinta’s. De passie voor wijn en koken is duidelijk doorgegeven, en je hebt er zulke mooie verhalen aan overgehouden. Het is inspirerend om te lezen hoe jullie van het leven genoten met heerlijk eten en wijn, omringd door familie en vrienden. Dank je wel voor het delen van dit mooie stukje geschiedenis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *